Ibland är våra familjerelationer ansträngda och vi hamnar i negativa samspelsmönster. Då är det lätt att känna hopplöshet och att tänka att det vi gör inte spelar någon roll. Familjeterapi är en psykoterapiform där en arbetar med hela familjen eller delar av en familj eller nätverk, för att lösa problem, bemästra svåra livssituationer och komma vidare i kriser.
Alla människor är delar i olika system, varav familjesystemet där vi växte upp, är ett av dem som spelar roll för utvecklingen av våra beteendemönster. Dessa beteendemönster kan förstärkas och försvåra för oss i relationer.
Inom familjeterapin ser vi familjen som ett system där alla inbördes relationer påverkar varandra. Genom familjesamtal kan familjen få stöd med att se sitt liv och sina problem ur olika synvinklar och förändra den berättelse de tidigare haft om sig själva och det problem som finns. Det kan medföra en möjlighet till att tillsammans börja problemlösa på ett mer effektivt sätt och hitta nya vägar ur en låst situation.
Jag har erfarenhet av att arbeta med unga vuxna/vuxna barn och deras familjer, men du kan också komma med din ex-partner, din bästa vän eller ett syskon, för att få stöd i en kris, för att stärka er relation eller avsluta er relation på ett sätt där ni inte tillfogar varandra ytterligare skada.
Hur går det till?
Den som söker bestämmer vilka familjemedlemmar/personer som skall delta vid första samtalet. I allmänhet är det bra om så många som möjligt som bor under samma tak kan delta från början. Därefter bestämmer vi gemensamt vilka som ska delta under kommande sessioner. Ibland behövs det individuella samtal inom ramen för familjeterapin.
Ni behöver gemensamt formulera ett uppdrag till mig som vi tillsammans kommer arbeta med.
I ett familjesystem är helheten alltid mer än summan av delarna.